2010. november 26., péntek

Au pair vs. Babysitter

Au pair:

Ki/mi is az az "au pair' pontosan??

I. Mit csinál az au pair?

Az au pair francia eredetű szó, segítőt jelent. Az au pair egy olyan fiatal, aki meghatározott időre kerül egy fogadó családhoz azért, hogy:
a, tökéletesítse (saját) nyelvismereteit,
b, megismerkedjen a fogadó országgal és annak lakóival,
c, a vendéglátó ország behatóbb megismerésével bővítse ismereteit a fogadó ország általános és kulturális szokásairól,
d, ellenszolgáltatásként segítsen a gyerek(ek) ellátásában és a velük kapcsolatos házimunkákban,
e, iskolába jár.


II. Mit nyújt a fogadó család?

Az au pair elvárhatja, hogy a fogadó család életében részt vehessen (közös étkezések, részvétel a családi ünnepeken, a szabadidős tevékenységekben, stb.). Az au pairnek szüksége van némi szabadidőre és önállóságra a tanfolyamok/tanórák látogatásához és a megfelelő felkészüléshez, a saját kezdeményezésekhez és a felfedezésekhez, a barátok látogatásához, stb. Az au pairnek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy más au pairekkel találkozhasson. Az au pair azt is elvárhatja, hogy legyen a fogadó családban egy partnere, akivel beszélgethet, aki nyelvileg segíti őt, és akihez a személyes kérdéseivel fordulhat. A fogadó család tagjainak az au pairrel szemben elnézőnek kell lenniük, és segíteniük kell a kezdeti, beilleszkedési nehézségei leküzdésében, mert igaz a mondás: "más ország, más szokások!".
A közös helyiségek használata mellett az au pairt saját, külön szoba illeti meg.
Az au pairség a munkakapcsolatok egy sajátos formája, és a kölcsönös segítség elvén alapszik.
A fogadó családnak az au pairt családtagként kell kezelnie.
Egy év leforgása alatt 2 hét fizetett szabadságot kell biztosítaniuk illetve minden hónapban 1 teljes szabad hétvégét, hetente legalább másfél szabadnapot, valamint 500 dollárig terjedő tanulmányi hozzájárulást.


III. Munkafeltételek

Az au pairek 45 órát segítenek hetente a gyerekek gondozásában és a velük kapcsolatos házimunkákban. Az au pairrel nem lehet nehéz munkát végeztetni!

Feladatai többek között:

Megfelelő:
Gyermekek ételeinek elkészítése
Konyha takarítása étkezések után
Gyerekek ruháinak mosása és elpakolása
Rendrakás a gyermekszobákban és a játékszobában
Gyermekek ágyának áthúzása
Kutyasétáltatás
Bármi, ami a gyermekekkel kapcsolatos

Nem megfelelő:
Szülők ágyainak áthúzása
Tűzhely és mikrohullámú készülék tisztítása
Grill tisztítása
Hűtőszekrények leolvasztása
Ablaktisztítás
Padlószegélyléc portalanítása és tisztítása
Házon kívüli tisztítás
Kert öntözése
Ruhák elvitele vegytisztításra
Kocsimosás
Bármi, ami a szülőkkel kapcsolatos, mint a takarítás utánuk, vagy a ruháik elrakása stb.
Az au pair a család segítségére szolgál; nem őt terheli a háztartás.



Babysitter:

A babysitter szó az angol nyelvből került át hozzánk, magyarosan is használjuk, úgy mint bébiszitter. A magyarban néhányan a gyermekfelügyelő, gyerekfelügyelő, babafelügyelő, bébicsősz, pótmama szavakat alkalmazzák rá, de igazából egyik sem honosodott meg igazán, ezek helyett inkább az említett angolból átvett babysitter, bébiszitter kifejezést használjuk. Helytelen írásmódok: „baby sitter”, „baby-sitter”, „bébi szitter”, „bébi-szitter”.

Mi a különbség az au pair és a babysitter között?

Az au pair a francia nyelvből átvett szó (ejtsd: oper, jelentése: segítő személy). Az au pair és a bébiszitter között számos különbség van, de gyakran összekeverik a kettőt. 
A bébiszitter gyermekfelügyelettel foglalkozik főként, feladatai közé tartozik a gyermek oktatása, képességfejlesztése is. Az babysitter, általában egy fiatal személy (pl. szomszédlány), aki a gyerekekre felügyel általában este, ha a szülõk elmennek otthonról egy pár órára. 
Az au pair munkakörébe is beletartozik a babysitting, de nem csak ebbõl áll. Amíg a bébiszitter gyermekfelügyelettel foglalkozik fizetésért, addig az au pair feladata sokkal összetettebb és változatosabb, és együtt él a családdal, családtagnak számít.

5 megjegyzés:

  1. :))) Nagyon szorgalmas lettél!!

    VálaszTörlés
  2. hát, hamár izgalmas sztorikkal (egyelőre) nem tudok szolgálni, akkor legalább valamit véssek azért már be ide.. nehogy lankadjon az érdeklődés.. :)
    45 nap.. áááá..

    VálaszTörlés
  3. Ezt asszem át kell küldenem a hostcsaládomnak...Ők kicsit el vannak tévedve,hogy mi is az én feladatom. A következő bejegyzésemben minden kiderül. :(

    VálaszTörlés
  4. ez jó: én kábé olyan melókat csinálok ami egy au pair-nek nem megfelelő. nem kell a kinti családodnak valaki, aki azokat is elvégzi? :D

    VálaszTörlés
  5. Ezek a munkafeltételes szabályok így utólag visszanézve viccesek :) Minden au pair csinál olyan dolgot is, amit nem kellene csinálnia - viszont a szülők is lehetnek rugalmasabbak például a szabadságos hetekkel. A baj akkor van, mikor csak az egyik fél "ad". Ilyenkor a másik rosszul érzi magát, de nem nagyon mer szólni. Vagyis inkább az au pair nem szól. De amikor például anyuka megkér, hogy meglocsolnád-e fűszernövényeket a kertben, ami összesen 2 virágláda, akkor úgysem mondasz nemet. De hol a határ? Mikor érzed úgy hogy a másik már túlment a határokon? Ezek érdekes dolgok, de majd úgyis meglátjátok. :)

    VálaszTörlés